Historie Voetbalvereniging Hedel 1955-2005

VV Hedel is opgericht in juni 1955. De eerste oprichters waren onder andere: W. van Hal, H. Bok, H. Michels, A. Lentjes en R. Nettenbreyers. De plaats van oprichting was café “Mulder”. Voor onze vereniging de naam vv Hedel had, is er heel wat aan voorafgegaan. De eerste naam was D.V.O. Dit betekent Door Vrienden Opgericht. Plaats van spelen in die tijd was onder de huidige brug. Daarna werd het “Geldria” gevolgd door R.K.V.V.H. Om de vereniging een neutrale kijk te geven is later R.K. vervallen en zo is er V.V.H. ontstaan. Dat op het complex waar we nu spelen niet de eerste wedstrijden van V.V.H. gespeeld werden is duidelijk. Er werd gestart in Ammerzoden. Hier werd ons eerste seizoen gespeeld. De twee daaropvolgende jaren werd er gevoetbald in Engelen. Het was toen zo dat “Gossie” Nettenbreyers met emmers gevuld met kalk naar Engelen fietste om daar de lijnen te kalken. Het clubhuis in die tijd was het “Veerhuis” van Arie Jansen.

Er veranderde veel in deze beginjaren. Zo ook het bestuur. In het seizoen 1956-1957 bestond het bestuur uit de volgende personen: Toon van Uden, Harry Michels, P. Kolen, W. van Hal, Henk Bok, J. Michels en C. Brouwer. 1958-1959 bracht het eerste kampioenschap. Dit kampioenschap viel in het jaar dat al onze thuiswedstrijden ook werkelijk thuis werden gevoetbald. Misschien was dat wel de reden waarom wij in dat jaar kampioen werden en promoveerde naar de tweede klasse van de KNVB afdeling Brabant.


7 april 1957 - foto W.M. van Engelen

Het seizoen 1974-1975 werd ons eerste elftal ondergebracht in de standaardklasse. Nu werd er nog alleen maar aangetreden tegen eerste elftallen in de competitie, gestart in de derde klasse afdeling Brabant. Al de voorgaande jaren speelde het eerste elftal tegen tweede of derde elftallen van andere clubs.
Seizoen 1975-1976 promoveerde vv Hedel naar de tweede klasse afdeling Brabant. Dat dit kampioenschap de vereniging goed heeft gedaan, blijkt wel uit de groei die ons “cluppie” toen meemaakte. Het ledenaantal werd verdubbeld en de jeugd kwam zeer zeker opzetten.Na in het seizoen 1980-1981 een uitgebreid 25-jarig bestaan te hebben gevierd, gingen we op voor het 40-jarig bestaan.
In het seizoen 1981-1982 werd het A-team kampioen van de A2-klasse - kring De Betuwe - en ook nog algemeen kampioen van de Betuwe. Dit gebeurde onder leiding van Kees Timmermans.
In 1982, tijdens de jaarvergadering, werd het eerste jeugdbestuur voorgesteld. Dit bestond uit Lies van ’t Zand en Ellie Groen. In dit jaar werd ook het eerste oefenveld gerealiseerd.
Nadat in 1970 het eerste clubblad was verschenen, kwam in 1983 het tweede exemplaar uit. Dit op initiatief van Jan Kivit, Jan van Hintum en Jos de Grouw. De naam van het clubblad werd “De Groene Stuiter”. Dit clubblad is in de jaren ook al enkele malen van identiteit gewisseld.In het seizoen 1983-1984 werd onze trouwe terreinmanager Frans Toonen gehuldigd voor zijn 10 jaar trouwe dienst. In dat jaar promoveerde het eerste elftal van de derde naar de tweede klasse door als tweede te eindigen in de competitie.

In het seizoen 1985-1986 had vv Hedel inmiddels 5 seniorenelftallen en kregen het B-elftal en C-elftal een gediplomeerde trainer en wel de heer J. den Otter.
In 1989 werd op woensdag 29 maart de eerste Speltienkamp georganiseerd. In dat jaar werd ook de eerste stap gezet naar het meisjesvoetbal door Christel van Tiel en Esther Pieper welke het jaar daarna werd gerealiseerd. Vlak daarna volgde ook al snel een damesteam.

De club van 100 werd opgericht door één van onze oudvoorzitters, Theo van Kan. Van de opbrengst van de Grote Club Actie werd een alarminstallatie gekocht. In dit seizoen bereikte het meisjeselftal de finale van de KNVB beker.Op het Sint Nicolaasfeest van 1991 werd het 250e lid begroet, en wel Teun van Beers. In dit seizoen is men ook begonnen met de verbouwing van het sportcomplex.

In seizoen 1992-1993 begonnen we in een prachtige verbouwde accommodatie. In dit seizoen werd ook voor het eerst door de Club Commissie Activiteiten (C.C.A.), op de zondag voor de alom bekende Paardenmarkt, een feest georganiseerd.

In 1994 werd er voor het eerst een groots Old-Timer-Gala georganiseerd op het complex van vv Hedel. Dit was een groot succes.

In 1995, bij het 40-jarig bestaan, bracht de door vv Hedel georganiseerde loterij Fl 40.000,= op. Hiervan werd de verlichting van het 2e veld aangeschaft en de lichten van het trainingsveld konden hiervan worden vervangen.

In deze tijd werden de activiteiten van de C.C.A. ook uitgebreid met zaalvoetbaltoernooien, een nieuwjaarsbuffet en activiteiten op koninginnedag en carnaval.

1995 speelden de recreanten van vv Hedel het Europese kampioenschap in Londen in Engeland. Via een advertentie in de Voetbal International konden recreantenteams zich hiervoor aanmelden. Spelers mochten geen profs zijn en mochten ook niet te fanatiek zijn. Het toenmalige 3e elftal schreef zich hiervoor in. Zie verder in het Jubileumboek.
In 1997 heeft het allereerste 6-tegen-6 plaatsgevonden. Dit nog alom bekende toernooi, wat altijd in de maand mei plaatsvindt, viert nu zijn 9e jaar.

In 1998 werden de PamperBoys opgericht die werden getraind door Wim van Krugten. De PamperBoys waren kinderen van 5 jaar die nog niet met wedstrijden mee mochten doen. Ze mochten alleen trainen en als ze 6 jaar waren mochten ze op zaterdag meevoetballen.
In dit seizoen is ook het eerste elftal kampioen geworden tegen Hurwenen (7-1) en promoveerde ze naar de 5e klasse.In het seizoen 2000-2001 werden de klassen heringedeeld waardoor het eerste elftal van vv Hedel in de 4e klasse belandde. De klasse waar vv Hedel zich tot op heden nog steeds in bevindt.

In 1998 is er ook voor het eerst, het nu nog bekende Jeugdkamp georganiseerd. Dit Jeugdkamp is opgezet, omdat er te weinig werd geregeld voor de mannen van de E en D.
Later mochten de spelertjes van de F er ook aan deelnemen.
In 1999 is het F-toernooi opgericht. Het nu nog alom bekende Frans-Toonen-Toernooi. De reden voor dit spektakel is dat de F-toernooien in de omgeving verwaterden.
In de zomerstop van 2003 is de bar van de kantine vernieuwd. Dit mede dankzij het nieuwe contract met Bavaria.